Tarvitsenko kunnolliset valokuvaustarvikkeet?

Valokuvaaminen on hauska harrastus, joka voi viedä sinut löytämään uusia paikkoja, tutustumaan uusiin ihmisiin, viettämään aikaa raikkaassa ulkoilmassa ja ennen kaikkea, se antaa sinulle mahdollisuuden toteuttaa luovaa puolta itsessäsi. Maailma näyttää erilaiselta kameran linssin läpi, ja taitavimmat valokuvaajat saavat kuvillaan välittymään aivan erityisiä tunnelmia ja viestejä.

Tästä pääsemmekin seuraavan kysymykseen; onko parhaiden kuvien merkittävin tekijä taitava valokuvaaja vai tämän käytössä oleva, kallis ja laadukas laitteisto? Vastaus löytynee sieltä näiden puolivälistä, sillä kumpainenkin tekijä varmasti tekee osansa huippuotosten syntymisessä. Tässä jutussa käymme läpi varustusta, jota tarvitset valokuvaamisen aloittamiseen harrastepohjalla.

Mitä vasta-alkajan kannattaa ottaa huomioon?

Ensimmäisenä on hyvä tehdä selkeä ero ammattilaiskuvaamisen ja harrastekuvaamisen välille. On selvää, että harrastajan ja ammattilaisen välinevarustelussa on suuria eroja; harrastajana selviät paljon keveämmällä varustelulla. Harrastus kannattaakin aloittaa tekemällä ostoksia harkiten ja kuunnellen kokeneempien vinkkejä. Laitteisto tuppaa yleensä maksamaan jonkin verran, ja olisi kurjaa, jos väärin tehdyt valinnat söisivät suotta koloja kukkaroon.

Pikkuhiljaa, kun taitosi valokuvaajana kehittyvät, ja sinulle varmistuu se, että haluat laittaa itseäsi likoon oppiaksesi lisää, voit täydentää varusteluasi. Ennen ostosten aloittamista varaa siis hetki aikaa siihen, että käyt rauhassa läpi vinkit ja neuvot essentiallisen välineistön hankintaan.

Kamera on kaiken A ja O

Luonnollisesti kaikki lähtee liikkeelle kameran valinnasta, sillä ilman sitä harrastamista on hyvin vaikea aloittaa. Kameroita on olemassa lukuisia eri tyyppisiä. Nykyään useiden älypuhelimien kameroiden ominaisuudet vetävät helposti vertoja keskinkertaisille kameroille – voit lukea niistä lisää aiheeseen keskittyvästä artikkelistamme. Perinteisissä kameroissa kaikkein helppokäyttöisin malli on niin sanottu kompaktikamera, joka on edistyneempi versio perus taskukamerasta. Siitä seuraava versio on superkompakti, joihin voi olla mahdollista kiinnittää tele- ja laajakulmalisäkkeitä. Kameroiden kuningas on tietysti järjestelmäkamera, jonka käyttö vaatii jo hieman teknistä tuntemusta, mutta jonka kuvan jälki on taitavissa käsissä optimaalista lähes missä vain olosuhteissa.

Paras kamera vasta-alkajalle

Järjestelmäkameran monipuolisuus tekee siitä ykkösvaihtoehdon pidemmälle kehittyneille harrastajille sekä ammattilaisille. Sen rungon ympärille voidaan rakentaa kamera juuri sellaiseksi, kuin tilanne kullakin hetkellä vaatii. Sen käyttö vaatii kuitenkin osaamista ja laajempaa varustelutasoa. Jos olet aloittelemassa harrastusta, sinulle kaikkein sopivin vaihtoehto voisi olla kompaktikamera. Ne ovat yleensä melko pienikokoisia, joten niitä on helppo kuljettaa mukana, mutta niiden tekniset ominaisuudet lyövät laudalta normaalin digitaalisen kameran. Sen käyttäminen ei vaadi suurta teknistä taituruutta, sillä kompaktikamera on täysautomaattinen. Voit valita kameran älyvalikoista, millaisessa ympäristössä kuvaaminen tapahtuu, ja kamera säätää asetukset mahdollisimman hyviksi kuvan ottoa varten.

Kameroiden linssit

Kameran tärkeimpiin osiin kuuluu objektiivi; sen avulla muun muassa valon määrää voidaan säädellä, kuvaa voidaan tarkentaa halutulla tapaa ja sitä voidaan zoomata. Erilaiset objektiivit antavat valokuvaajalle mahdollisuuden luoda erilaisia kuvaustuloksia. Kompaktikamerassa ja superkompaktikamerassa objektiivi on aina rakennettu kameraan kiinni, eikä sitä voida vaihtaa. Tämä on aloittelijalle helpotus, mutta edistyneemmälle valokuvaajalle rajoite. Uuteen objektiiviin tutustuminen voi olla aikaa vievää, ja se tekeekin osan kuvaamisen taiasta. Kun lähdet objektiiviostoksille, muista aina ennen kaupantekoa tarkistaa, että objektiivi sopii varmasti käytössäsi olevaan kameraan. Usein kameramerkeillä on aina omat kiinnityksensä, eli bajonetit.

Kameralaukku ja muut lisävarusteet

Kun kameran valinta on selvillä, on aika miettiä muuta varustelua. Mitä muita varusteita valokuvaaja voisi tarvita? Jälleen kerran, se riippuu hyvin paljon siitä, minkälaiseen käyttöön kamera tulee. Kaikissa tapauksissa on hyvä varmistaa, että kameraan kuuluu tukeva kantohihna. Tämän lisäksi kameran kuljettamiseen tarvitaan sitä suojaava kantolaukku. Kompaktikameralle riittää pienikokoinen suojakuori, mutta muille vaihtoehdoille kannattaa huomioida, että laukkuun tulee mahtua myös mahdolliset lisäosat.

Yksi harrastuksessa hyödylliseksi tuleva väline on tukiteline. Tämä tulee avuksi, kun tarvitset vakaata kättä kuvan ottoon. Tukitelineitä on olemassa erikokoisia; maahan asettavia kolmijalkoja, ja matalampia telineitä. Parhaat telineet sallivat reilun säätövaran.

Tärkeintä on tuntea laitteistosi

Hankitpa sitten millaisen laitteiston tahansa harrastustasi varten, kaikkein tärkeintä on tuntea se hyvin. Ei ole järkeä hankkia kallista, teknisesti vaativaa ja upeaa jälkeä tuottavaa laitteistoa, jos sitä ei osaa käyttää. Varsinkin järjestelmäkameroista puhuttaessa tämä tulee usein vastaan; vasta-alkajat haluavat saman tien parasta laatua, vaikka valokuvaamisen perusteet eivät ole vielä hallussa. Yksinkertaisellakin tekniikalla varustetuilla kameroilla voidaan saada nykyään aikaan lähes ammattimaista jälkeä. Kun tunnet hyvin kamerasi, tiedät kuinka saat siitä parhaiten irti sen potentiaalin. Samoin opit tuntemaan, mitkä ovat sen rajoitteet. Näihin perustuen voit sitten suunnitella kuvausretkiä tai mahdollisia tulevia lisäostoksia.

Muista, että parhaat valokuvat ovat lähes aina loppukäsiteltyjä kuvankäsittelyohjelmilla. Tämä ei ole harrastekuvaamisessa välttämättömyys, mutta se auttaa sinua parantamaan kuvien laatua. Kuvankäsittelyssä pätevät samat säännöt; aloita yksinkertaisesti ja etene taitojesi karttuessa vaativampiin ohjelmiin. Voit lukea lisää kuvankäsittelystä ja siihen tarvittavista ohjelmista sivuiltamme. Kun varusteet ovat hankittu, ei sinulle jää muuta tehtävää, kuin syöksyä valokuvaamisen viehättävään maailmaan!

Yhteenvetona voitaisiin todeta, että valokuvaamisen voi aloittaa jo pienelläkin satsauksella laitteistoon, mutta kannattaa kiinnittää huomiota aina erityisesti kameran ominaisuuksiin. Jo pienellä lisäbudjetilla voit saada käyttöösi ominaisuuksia, jotka auttavat sinua jatkamaan harrastustasi vielä yhdelle tasolle eteenpäin.