Oikean hetken vangitseminen

5 vinkkiä juuri oikean hetken vangitsemiseen

Valokuvaamisessa on kyse tietyn hetken välittämisestä eteenpäin katsojille. Hetki voi olla mikä vain; kaunis auringonnousu, kiihkeä rock-konsertti, kukan avautuminen, energiaa täynnä oleva urheilusuoritus, herkkä muotokuva rakkaasta henkilöstä – mitä vain. Jokaista kuvaa leimaa oma tunnelmansa, ja joskus voi olla haastavaa löytää se juuri oikea hetki napin painamiselle, jotta myös katsoja aistisi tilanteen hengen kuvasta. Tämä erottaakin hyvät valokuvaajat keskinkertaisista.

Jos sinulle ei ole luontoäidin lahjana siunaantunut kykyä napata maagisia kuvia, älä huoli, se on taito, jonka voi oppia harjoittelemalla. Tärkeintä on tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

1. Liikkeessä lyhyt valotusaika

Erityisesti, kun kuvataan liikkuvaa kohdetta, voi laadukkaan kuvan nappaaminen tuottaa haastetta. Miten oikea hetki voidaan vangita, kun kohde on jatkuvassa liikkeessä? Ensinnäkin on hyvä mainita, että se on haastavaa kaikille, ei vain vasta-alkajille. Varaa tarpeeksi tallennustilaa, sillä on hyvä varautua otoksien suureen määrään. Olisi hyvä, jos kamerassa löytyisi sarjakuvausasetus, joka ottaa sekunnissa ainakin kuusi kuvaa. Kun kuvataan liikkuvaa kohdetta, kameraan tulisi valita lyhyt valotusaika. Apua saat myös jatkuvan automaattitarkennuksen valinnalla, jolloin kamera pyrkii automaattisesti tarkentamaan valitsemaasi kohteeseen myös sen liikkuessa. Kameran asetuksista ISO-herkkyyttä lisäämällä saat kuvaan enemmän syvyysterävyyttä.

2. Käytä salamavaloa – pysäytä hetki

Salamavalo on hyödyksi, kun kuvataan nopeasti liikkuvia kohteita. Sen avulla kohde saadaan “pysäytettyä” tarvittavaksi ajaksi kuvan ottoa varten. Näin voidaan saada aikaan esimerkiksi upeita tilannekuvia, joita olet varmasti jo nähnyt kuvaajien esittelevän. Salamavalon käyttö yhdistettynä lyhyeen valotusaikaan luovat efektin, joka vangitsee hetken aivan niin kuin kohde olisi oikeasti pysähtyneenä. Tämä keino toimii erityisen hyvin silloin, kun kuvataan ulkoilmassa kirkkaassa päivänvalossa. Valitse kameran valikosta salamatäsmäys, eli High-Speed-Sync, jotta tämän yhdistelmän käyttö onnistuu. Jos kuvan valotus on liian suuri, voit säätää tehoa pienemmäksi käyttämällä salaman valotuksen korjausta.

3. Kuvanvakain avuksi

Liikkuvaa kohdetta kuvatessa kuvan jää helposti sumeaksi tai tärähtää käyttökelvottomaksi. Tämä koskee niin nopeasti liikkuvia kuin hitaasti liikkuvia kohteita. Riippuu hieman ympäristöstä ja tilanteesta missä kuvaat, mitkä avut sinun kannattaa ottaa käyttöön. Jos sen käyttö vain on mahdollista, kolmijalkainen kuvausjalusta auttaa saamaan kuvaan tarvittavaa vakautta. Jos taas kuvaat kameraa käsissä pitäen, on kuvanvakain ehdoton apuväline. Kuvanvakain on objektiivin sisään rakennettu ominaisuus, joka kytketään päälle erikseen. Vakaimia on nykyisissä objektiiveissa useampia, ja riippuu tilanteesta, mitä niistä käytetään – tutustu tarkasti objektiivin ohjekirjaan ja kysy tarvittaessa apua sen myyjältä.

4. Luontoon – valitse oikea hetki päivästä

Luonnossa kuvatessa – olivatpa sitten kyseessä luontokuvat tai muut ulkoilmassa tapahtuvat kuvaukset – kellonajan valinta on tärkeämpää kuin uskoisitkaan. Päivän aikana aurinko vaeltaa taivaan läpi, ja luo kaikkein kauneimman ja pehmeimmän valonsa varhaisina aamun tunteina sekä illan viimeisinä tunteina. Aamuseitsemältä herääminen voi olla jo myöhäistä; parhaat kuvat napataan juuri auringon noustessa. Samoin matalahkolta paistava ilta-aurinko luo upean valaistuksen. Sään muodostamat ilmiöt voivat luoda hienoja taustoja myös muina kellonaikoina, esimerkiksi erikoiset pilvimuodostelmat ja vastaavat mahdollistavat komeita taustoja kuville. Tarkkaile säätiedotuksia ja ennusteita, ja suunnittele kuvauspäiviä myös niiden mukaan.

5. Luo yhteys kuvattavan kanssa

Henkilöitä kuvatessa ympäristön ja valon leikkejä voidaan hyödyntää taustojen luomiseen, mutta kaikkein tärkein asia on yhteyden luominen kuvauskohteen ja kuvaajan välille. Muotokuvissa kuvan kohteen luonteen ja sen hetkisen tunnetilan välittäminen luovat ison osan kuvan onnistumisesta. Otetaan esimerkiksi vaikkapa historiaan jäänyt Steve McCurryn kuva nuoresta afgaanitytöstä sodan runteleman maan keskeltä. Kuva on yksinkertainen, mutta sen maagisuus syntyy tytön katseen intensiivisyydestä. Onnistunut muotokuva vaatii luottamusta kuvaajan ja kuvattavan välillä. On tärkeää, että kuvattava pystyy esiintymään luonnollisesti kameran edessä. Jos kyseessä ei ole ammattimalli, tämän aikaansaamiseksi kuvaajan tulee rakentaa luottamus kuvaustilanteessa.

Lopuksi – kuka määrää oikean hetken?

Valokuvaaminen on taidetta. Jokainen kuvaaja esittää kameran kautta myös omaa näkemystään ja maailmankatsomustaan. Tästä syystä ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa ottaa valokuvia, eikä yhtä oikeaa hetkeä kuvan vangitsemiseen – tämä on valokuvaamisen rikkaus. On olemassa teknisiä yksityiskohtia, joiden avulla kamera saadaan käyttäytymään halutulla tavalla, ja sen seurauksena kuva muodostumaan puhtaana ja virheettömänä. Nämä yksityiskohdat ovat tärkeitä, eikä niitä sovi aliarvioida, varsinkin liikkuvista kohteista puhuttaessa. Kuitenkin se oikea hetki on epäkonkreettinen käsite, jonka metsästäminen muodostuu paitsi ympäristön asettamista olosuhteista ja kuvattavasta kohteesta, myös kuvaajan itsensä mielentilasta.

Oikean hetken löytyminen voi olla onnenkauppaa; kulkiessasi normaalia työmatkaa, voi silmiisi osua jokin hieno yksityiskohta, tai lomamatkalla voit osua vahingossa upeaan maisemaan juuri oikeaan aikaan auringon laskiessa. Pidä siis silmäsi avoimena ja mielesi uteliaana jatkuvasti. Jos mukanasi ei ole juuri sillä hetkellä parasta järjestelmäkameraasi, älä anna sen häiritä, vaan käytä kuvaukseen sitä, mitä käytettävissä on. Upean kuvan onnistuminen ei vaadi välttämättä kaikkein hienointa ja kehittyneintä tekniikkaa – ratkaiseva tekijä on tunteen tai tunnelman välittyminen. Jo pelkällä puhelimen kamerallakin on napattu mieleenpainuvia otoksia, ja kenelläpä se ei nykyään olisi taskussa aina mukana.