Luontokuvaajalle kamera on ennen kaikkea työväline

Kuten kaikessa valokuvauksessa, myös luontokuvauksessa kuvaajan täytyy muistaa, että kamera on ennen kaikkea työväline ja työ tapahtuu kuvaajan toimesta. Siksi on tärkeää, että kuvaaja tunnistaa hyvän kuvan asetelman nähdessään sen ja osaa jo ennen kuvan ottoa visualisoida, miltä kuvan on tarkoitus näyttää sen jälkeen kun on painanut kameran laukaisimesta.

Minkälaisia ominaisuuksia hyvältä luontokuvaajalta vaaditaan?

Hyvältä luontokuvaajalta vaaditaan esteettisen silmän lisäksi myös monia muita ominaisuuksia, kuten kärsivällisyyttä ja hyviä hermoja. Esimerkiksi eläimiä kuvatessa hyvää kuvaa saattaa joutua odottamaan todella pitkään, jonka lisäksi eläimet saattavat käyttäytyä arvaamattomalla tavalla. Ne eivät myöskään pysy paikoillaan tai tottele käskyjä. Luontokuvaaja saattaa myös joutua kulkemaan pitkiä matkoja vaikeassa maastossa, joten hyvä kunto on ehdottomasti eduksi.

  • Hyvä luontokuvaaja omaa esteettistä silmää
  • Luontokuvaajan on oltava kärsivällinen
  • Työssä joutuu usein liikkumaan poikkeavissa olosuhteissa

Luontokuvaaja on ammattinsa vuoksi pitkiä aikoja ulkona ja saattaa joutua sään vuoksi ennalta odottamattomiin tilanteisiin. On siis tärkeää, että kuvaaja tuntee luonnon olosuhteet ja osaa tarvittaessa poistua paikalta, jos näyttää siltä, että tilanne muuttuu kuvausolosuhteiden kannalta mahdottomaksi, jopa vaaralliseksi. Hän osaa myös kuvata eläimiä häiritsemättä niitä ja tuntee esimerkiksi eri eläinten jäljet löytääkseen kuvauskohteita.

Hyvälle kuvaajalle on erityisen tärkeää myös viihtyä luonnossa ja nähdä siellä asioita, joita muut eivät välttämättä näe. Tämä on erityisen hyvä taito, sillä kuvaaja myös välittää näitä elementtejä omissa valokuvissaan ja hyvä tunnelmakin on toisinaan nähtävissä kuvista. Jos kuvaaja ei pidä ottamansa valokuvan maisemasta, on todennäköisestä, että sama välittyy myös kuvan katsojalle.

  • Luonnon olosuhteiden tuntemus on tärkeää luontokuvaajalle
  • Kuvaaja välittää kuvissaan luonnon kauneutta ja tunnelmaa

Kuinka kehittyä hyväksi luontokuvaajaksi?

Aivan kuten muitakin taitoja, myös valokuvaamista voi opetella ja siinä on mahdollista kehittyä. Moni kokenutkin valokuvaaja haluaa aktiivisesti edelleen kehittää itseään ja omia kuvaustaitojaan. Hyväksi kuvaajaksi oppimisessa korostuvat muun muassa oikean hetken vangitseminen ja kuvankäsittely, joista on mahdollista lukea niistä kertovissa artikkeleissa. Inspiraatiota on mahdollista hakea myös tutustumalla kaikkein kuuluisimpiin valokuvaajiin heistä kertovassa artikkelissa.

Hyvällä taustatiedolla voi saada kuvistaan ainutlaatuisia

Hyvä luontokuvaaja tuntee luontoa muussakin mielessä kuin pelkästään esteettisenä kohteena. Kun tieto lisääntyy, saattaa kuvaaja nähdä aivan uusia ulottuvuuksia luonnon prosesseissa. Esimerkiksi ruskaa on usein pidetty kauniina ilmiönä, mutta kun kuvaaja tietää myös tapahtumat ruskan taustalla ja ymmärtää miten se toimii, saattaa hän pystyä valokuvillaan välittämään jotain sellaista, joka puhuttelee erityisesti luontoon perehtyneitä katsojia.

Taide ja muut esteettiset harrastukset auttavat ymmärtämään kuvia

Omaa valokuvaustaan voi tukea myös muunlaisella harrastuneisuudella, joka liittyy estetiikkaan. Esimerkiksi erilaisten maisemien maalaus saattaa auttaa valokuvauksessakin hahmottamaan sitä, miten muun muassa valo ja varjot asettuvat eri suunnista ja mikä merkitys niillä on kuvan onnistumisen kannalta. Taide kehittää myös ymmärrystä värien merkityksestä, ja niistä voi oppia aivan uudella tavalla kun värejä käyttää itse jonkin luomiseen.

Luontovalokuvaajan kannattaa myös kuvata muita kohteita kuin luontoa. Kuvaamalla esimerkiksi liikkuvia kohteita, vaikkapa omia lapsia tai lemmikkejä, voi kehittyä luontokuvaajana. Kuvatessa lisääntyy samalla kolmiulotteinen hahmotuskyky ja kuvaaja osaa todennäköisesti ennakoida paremmin sitä, miltä liike tulee näyttämään kuvassa. Lemmikkien kuvaus voi olla erityisen hyvää harjoitusta myös luonnossa liikkuvien eläinten kuvaamista varten.

Luontovalokuvaajien tyylit poikkeavat runsaasti toisistaan

Useimmilla valokuvaajilla on oma tyyli, joka erottaa valokuvaajat toisistaan. Tätä tyyliä ei välttämättä huomaa ensinäkemällä, mutta valokuvaajia seuranneet osaavat erottaa tiettyjen kuvaajien työt toisistaan. Moni luontovalokuvaaja saattaa joutua etsimään omaa tyyliään melko pitkään, sillä olosuhteet muuttuvat luonnossa toisinaan äkistikin ja se voi vaatia myös kuvaajalta aivan uuden tyylin omaksumista.

Luontokuvaajien tyylit poikkeavat toisistaan usein esimerkiksi sävyerojen, kuvattujen maisemien ja tunnelman suhteen. Toiset haluavat saada kuvaan mahtumaan mahdollisimman paljon, kun taas toiset kiinnittävät huomiota yksityiskohtiin, esimerkiksi siihen kuinka sammal kasvaa kiven pinnalla. Jokainen kuvaaja löytää ajan myötä oman tyylinsä ja sen mikä luonnossa vetoaa juuri itseensä, mutta se voi viedä runsaasti aikaa.

Kuinka päästä alkuun luontokuvauksessa?

Valokuvaaminen luonnossa on siitä miellyttävä harrastus, että se sopii lähes kenelle tahansa. Kännykkäkameroiden aikakaudella kuka vain voi toimia luontokuvaajana ja alkuun pääsee helposti jo sillä, että menee luontoon ja etsii sieltä kuvattavaa. Todennäköisesti jo pienellä tarkastelulla alkaa huomata asioita, joihin ei välttämättä aiemmin ole kiinnittänyt huomiota. Samalla voi tunnustella sopiiko harrastus itselle.

Ennen kuin ryntää suin päin ostamaan kalliita kuvaustarvikkeita, kannattaa muutamia kuvia ottaa joko halvemmilla digikameroilla tai kännykkäkameroilla ja katsella omia kuviaan myöhemmin, kun ympärillä ei ole enää samaa maisemaa. Kuviin on suhtauduttava terveen kriittisesti, aloittelijalta ei voi odottaa ammattilaistasoisia valokuvia. Toisaalta, jos kuvien laadusta on epävarma, voi esimerkiksi ilmoittautua valokuvauskurssille ja kehittä itseään lisää.

Luontokuvaus on nykyään suosittu harrastus

Moni on hurahtanut luonnossa valokuvaamiseen ja luontokuvaus onkin yksi monipuolisimmista harrastuksista. Siinä voi päästä mitä erikoisempiin paikkoihin, joihin ei mahdollisesti muuten menisi ollenkaan ja samalla kuvaaja pääsee oleskelemaan luonnossa ja todennäköisesti myös oppii uutta kuvattavasta kohteesta ja toisinaan myös itsestään. Luonnossa valokuvaaminen kehittää myös luonnetta, sillä siinä joutuu jatkuvasti toimimaan luonnon ehdoilla.

Suomessa on hyvät puitteet valokuvaamiseen luonnossa

Suomi on monessakin mielessä luontokuvaajan unelmamaa. Maassa on neljä vuodenaikaa, joista jokainen tarjoaa erilaisen luonnon. Lisäksi maa on pohjoisessa ja etelässä luonnoltaan hyvin erilainen. Luonto on myös melko turvallinen ja vakaa, sillä hirmumyrskyjä, tornadoja tai maanjäristyksiä ei Suomessa juuri esiinny.