Kameralla monipuolisuutta, älypuhelin on aina mukana

Älypuhelin vai kamera kuvaukseen?

Useimmille meistä älypuhelimen käyttö kamerana on korvannut konkreettisen kameran kuvausvälineenä. Vai voiko älypuhelinta ja kameraa edes vertailla? Kyseisestä aiheesta ollaan väitelty jo lähes niin kauan, kun älypuhelimissa on ollut kunnollisia kameroita. Vasta muutama vuosi sitten älypuhelimien kameroita verrattiin myös alan lehdissä perunoihin, mutta viime vuosina myös älypuhelimiin on alettu asentaa jatkuvasti parempia kameroita, joissa on automaattikuvauksen lisäksi mahdollisuudet myös useisiin järjestelmäkameroiden manuaalisiin säätöihin.

Mutta riittääkö tämä tosiharrastajalle? Tässä artikkelissa paneudumme ikuisuusaiheeseen, eli kameran ja älypuhelimen väliseen kilpailuun.

Älä mene puhelinmyyjien halpaan

Monet valokuvausta harrastavat pohtivat oman kameran ostamista, ja YouTubesta löytyy aimo annos videoita, joissa vertaillaan uuden älypuhelimen kuvausominaisuuksia tavallisen Canonin tai Nikonin järjestelmäkameran ominaisuuksiin. Tämän ovat huomanneet myös älypuhelinten markkinointitiimit, jotka yhä useammin tekevät videoita ja vertailuja älypuhelinmallien ja järjestelmäkameroiden välillä. Tällaisissa vertailuissa kuluttajan kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Vertailu-, ja kuvausolosuhteet on tavallisesti järjestetty siten, että älypuhelimen kuvasta saadaan mahdollisimman samankaltainen järjestelmäkameran ottaman kuvan kanssa. Jos olet harrastajakuvaaja, tai ammattilaiseksi haluava Instagram-kuvaaja, kannattaa siis pohtia järjestelmäkameran ostamista.

Jos haluat vaihtaa objektiiveja, oppia kuvaamaan erilaisia olosuhteita, värejä tai hakea kontrastia kuviin, tai jos haluat kuvata urheilua tai lautailulajeja, tarkentaa tai kuvata eläimiä, järjestelmäkamera on ainoa oikea ratkaisu. Ammattikuvaajille kauniita värejä ja sommitelmaa tärkeämpää on usein kuvan tunnelma, jota puhelimen kameralla ei välttämättä saa taltioitua samalla tavalla. Tästä syystä monet ammattilaiset pitävät repertuaarissaan sekä puhelinta, järjestelmäkameraa että myös tavallista filmikameraa. Filmille vangittuna kuvan olosuhteet saattavat muuttua hyvinkin paljon.

Kamera voittaa kuvien laadussa ja monipuolisuudessa

Otettujen valokuvien laadussa järjestelmäkamera pesee lähes minkä tahansa älypuhelimen mennen tullen. Etenkin huonon valotuksen tai muiden erikoisten olosuhteiden vallitessa järjestelmäkameran kuva pysyy tarkkana ja näyttää parhaimmiltaan juuri siltä, miltä maailma näyttää silmillä katsottuna. Vaikka älypuhelimen ruudulta saa helposti vaikutelman, että kuvaaminen olisi helppoa, kannattaa aloittelevan kuvausharrastajan käyttää aikaa myös järjestelmäkameran kanssa kikkailuun. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos olet tarpeeksi hyvä kuvaamaan järjestelmäkameralla, osaat käyttää myös älypuhelimen kameraa moitteetta.

Hyvä asia nykyään on, että käytetyn järjestelmäkameran rungon ja objektiivit saa helposti muutamalla satasella, joista on hyvä lähteä liikkeelle. Netistä löytyy useita edullisia käytettyjen kameroiden kauppoja. Esimerkiksi Canonin ”kymppimallin” kamerarunkoja saa pariin sataan euroon, ja kaikki näistä ovat aloittavalle valokuvaajalle todella hyviä malleja. Objektiiviksi riittää tavallinen markettiobjektiivi, joita kaupataan rungon kanssa valmiina kamerakittinä. Tällaisen objektiivin polttoväli on noin 40-50 mm välissä. Kun perusobjektiivilla on ottanut muutaman tuhat kuvaa, voi olla paikallaan hankkia lisäksi laajakulma- tai teleobjektiivi.

Peruskuvat puhelimella, joka on aina mukana

On tietysti myös monia tilanteita, joissa älypuhelin on täysin vertailukelpoinen ominaisuuksiltaan kameralla otetun kuvan laatuun. Tietyt kuvaustilanteet eivät yksinkertaisesti vaadi järjestelmäkameran ominaisuuksia sen enempää. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi hyvässä päivänvalossa otetut tavalliset kuvat, joissa ei ole liikettä tai joihin ei tarvita erityistä kulmaa tai linssiä. Jos valtaosa otoksistasi on tällaisia, ei ole tarpeen ostaa sekä satojen eurojen järjestelmäkameraa että älypuhelinta. Älypuhelimella kuviaan ottavan tosiharrastajan tärkein syy hyvän kamerapuhelimen ostamiseen on tietysti Instagram.

Instagramin voimaa ei tule aliarvioida kuluttajien ostopäätösten tekemisessä, ja useiden älypuhelinmallien valokuvien muokkaukseen tarvittavat suodattimet eli kuvien muokkausta helpottavat asetukset, ovat täysin samanlaisia, joita Instagramista löytyy. Älypuhelin on myös hyvä kameraratkaisu sen takia, että se on lähes poikkeuksetta mukana, ja kuvausalan harrastelija tuskin lähtee joka päivä kotiovesta järjestelmäkamera kädessä. Koska puhelimen kanssa ollaan joka tilanteessa, hetket voi ikuistaa koska tahansa, josta on tullut myös ongelma sellaisissa tilanteissa, joissa kuvaaminen ei ole hyväksyttävää.

Älypuhelin yhdistää kuvat yleisölle

Sen lisäksi että kännykkä on mukana, se on myös aina yhdistettynä. Kuvat saa ladattua muutamassa sekunnissa sosiaalisen median palveluihin, eikä kuvanmuokkaukseen tarvita erillistä ohjelmistoa. Kuvia on siis yksinkertaisempi käsitellä älypuhelimella ja jakaa sosiaaliseen mediaan, WhatsAppiin tai Snapchatiin. Myönnämme, että nykyään on myös kamera-, ja muistikorttimalleja, joista kuvat saa suoraan nettiin Bluetoothin tai langattoman verkon välityksellä. Kuvien editointi ei silti ole yhtä helppoa kuin älypuhelimella, jossa editointiin riittää muutama sormen napautus.

Älypuhelimen ostamisen puolesta puhuu myös puhelimien isompi näyttö, joita on alkanut ilmestyä puhelimiin viime vuosien aikana. Isommalla näytöllä kuvien ja videoiden näyttäminen on huomattavasti helpompaa kuin pieneltä kameran ruudulta, ja toisaalta myös kameralla otetut kuvat useimmiten näytetään lähipiirille puhelimen näytön kautta. Myös matkustamiseen kamerakännykkä on monille se ykköstuote, jos kuvaamalla ei haluta saavuttaa muuta yleisöä kuin kavereita ja sukulaisia. Älypuhelin ei myöskään herätä niin paljon huomiota kuin järjestelmäkameran kantaminen kaulassa.

Yhteenveto: kuvaaminen kameralla vai puhelimella?

Molemmilla kuvausvälineillä on siis puolensa, ja se riippuu paljolti siitä, minkälaista kuvaa haluat maailmasta ottaa ja mihin tarkoitukseen. Tosiharrastajalle järjestelmäkamera on paras ratkaisu, kun taas pelkästään sosiaaliseen mediaan kuviaan ottavat voivat pysytellä älypuhelimissa.

Mielestämme kyse on enimmillään siitä, minkälaista todellisuutta kuvaaja haluaa taltioida; älypuhelimilla luodaan enemmän Instagramiin sopivaa parasta kuvaa itsestä, kun taas oikealla kameralla kuvataan todellisuutta sellaisena kuin se on. Molemmille kuvausvälineille on oma käyttäjäkuntansa, mutta kuten sanottu, tosiharrastajan valikoimista ne löytyvät molemmat.