Kaikkien aikojen kuuluisimmat valokuvaajat

Yksi valokuva voi välittää miljoonille katsojille enemmän kuin tuhat sanaa. Parhaat valokuvaajat onnistuvat vangitsemaan hetkiä, jotka tuovat historiallisesti, poliittisesti tai kulttuurillisesti tärkeitä tapahtumia lähemmäs katsojaa konkreettisella, lähes ihoon painuvalla tavalla. Valokuva voi olla ainoa ikuinen todiste niin kauniista kuin kauheista hetkistä ihmisen historiassa. Useat mestariotokset ovat jääneet elämään ikuisiksi ajoiksi, vaikka niiden nappaajat ovat jo siirtyneet aikaa sitten paremmille valokuvausmaille.

Tässä artikkelissa luomme silmäyksen kaikkien aikojen suurimpiin valokuvaajiin ja heidän töihinsä.

Steve McCurry

Yksi maailman tunnetuimmista valokuvaajista on ilman muuta Yhdysvalloissa vuonna 1950 syntynyt Steve McCurry. Hänen uransa on kestänyt jo lähes kolmekymmentä vuotta, ja se on vienyt kuvaajan ympäri maailmaa, keskittyen erityisesti kuvaamiseen Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. McCurryn työt ovat useaan otteeseen palkittuja ja kuvaaja tunnetaan siitä, kuinka hän laittaa itsensä likoon sataprosenttisesti työnsä puolesta. Hän työskentelee useiden eri medioiden kanssa ja julkaisee klassisia kuvareportaaseja muun muassa kuuluisassa National Geographic -lehdessä.

Miehen nimi nousi koko maailman tietoon hänen Afganistaniin suuntautuneen kuvausmatkansa jälkeen. Elettiin aikaa ennen Neuvostoliiton miehitystä, ja kapinalliset hallitsivat syrjäistä maata. McCurry kulkikin maassa pukeutuneena paikalliseksi, ja filmirullat kulkivat mukana vaatteisiin kiinni ommeltuina. Hän keskittyi kuvaamaan sitä, miltä sota näyttää normaalien ihmisten kasvoilla. Vuoden 1984 maahan suuntautuneen kuvausmatkan jälkeen filmirullalta kehittyi yksi kaikkien aikojen mieleenpainuvimmista otoksista; 12-vuotias afgaanityttö tuijottaa kameraan hurjalla intensiivisyydellä, ja vihreiden silmien vaativa katse saa katsojan tutkimaan sisintään.

Mario Testino

Mario Testino edustaa täysin toisentyyppistä valokuvaamisen maailmaa. Vuonna 1954 Perussa syntynyt Testino keskittyy työssään muoti- ja henkilökuvaukseen, ja on tehnyt yhteistyötä lukuisten kuninkaallisten, poliitikkojen ja suurten tähtien kanssa. Hänen nimensä nousee toistuvasti esiin, kun puhutaan maailman parhaista valokuvaajista. Testino syntyi monikulttuuriseen perheeseen; hänen isänsä oli italialainen ja äitinsä irlantilainen. Intohimo valokuvausta kohtaan sai miehen muuttamaan vuonna 1976 merten toiselle puolelle Lontooseen, jossa hänen sittemmin loisteliaaksi muodostunut ura sai alkunsa.

Lontoossa mies toimi valokuvaajana suurille muotijulkaisuille, kuten Vogue, GQ, Elle, Glamour, V, Arena Homme ja Vanity Fair. Muotilehtien kautta kuvaaja löysi itsensä myös useiden luksusmerkkien kameran takaa; esimerkiksi Louis Vuitton, Burberry, Gucci, Dolce & Gabbana, Emporio Armani ja Versace ovat luottaneet hänen taitoihinsa. Myös useat tähdet ovat ottaneet miehen luottokuvaajakseen. Hän on työskennellyt muun muassa Beyoncén, Britney Spearsin, David Beckhamin, Cameron Diazin, Gwyneth Paltrowin, Madonnan, Lady Gagan ja Janet Jacksonin kanssa.

Kevin Carter

Kevin Carter kuuluu ehdottomasti listallemme kaikkien aikojen kuuluisimmista valokuvaajista puhuttaessa. Carter oli eteläamerikkalainen ammattilaiskuvaaja, joka tuli suuren maailman tietoisuuteen, kun hän 90-luvulla omistautui todistamaan maailmalle Afrikan sotien ihmisoikeusrikkomuksia. Carter syntyi vuonna 1960, apartheidin vielä ollessa vahvasti voimissaan, ja eli liian lyhyen ja dramaattisen elämän, joka päättyi vuonna 1994 hänen oman kätensä kautta. Miehen valokuvat ovat jääneet todistamaan hänen muistoaan. Uransa aikana valokuvaaja palkittiin muun muassa suuresti arvostetulla Pulitzer-palkinnolla.

Miehen veri veti jo nuoruusvuosina vähäosaisimpien avuksi, ja hän joutuikin kohtaamaan useita hankaluuksia puolustaessaan mustien oikeuksia vahvasti valkoista kansakuntaa suosivassa Johannesburgissa. Vuonna 1984 hänet palkattiin Johannesburg Star -lehteen töihin, missä hän tutustui Greg Marinovichiin, Ken Oosterbroekiin ja Joao Silvaan – myöhemmissä vaiheissa he perustivat kuuluisan Bang Bang Clubin. Vuonna 1993 valokuvaaja matkusti Sudaniin reportaasimatkalle, mistä on peräisin hänen kuuluisin kuvansa; maassa viimeisillä voimillaan ryömivä, nälkiintynyt pieni tyttö, jonka taistelua tarkkailee taustalla korppikotka, kuin viimeistä iskua odottaen.

Henri Cartier-Bresson

Ranskalainen Henri Cartier-Bresson tunnetaan yhtenä koko maailman taitavimmista kuvaajista, jonka elämästä jäi upeiden kuvien lisäksi jälkipolville myös useita lentäviä lauseita. Kuvaaja ei muun muassa koskaan käyttänyt salamaa valokuvatessaan, koska hän piti sitä epäkohteliaana: “Impolite… like coming to a concert with a pistol in your hand.” Vapaasti suomennettuna hän lausahti salamankäytön olevan sama asia, kuin konserttiin saapuminen pistooli kourassa. Vuonna 1908 syntynyttä kuvaajaa pidetään yhtenä 1900-luvun kuvajournalismin tärkeimpinä henkilöinä.

Cartier-Bressonin arvostus näkyy myös miehelle puolileikkisästi annetussa lisänimessä; vuosisadan silmä. Uransa hän aloitti käyttämällä Leica 35 mm -kameraa 50 millimetrin linssillä. Tämä kamera seurasi kuvaajaa vuosikaudet eteenpäin hänen urallaan. Hän kuvasi vuosiensa aikana kaikkialla maailmassa aina Kiinasta Intiaan, Japaniin ja Neuvostoliittoon, missä hän oli sodan jälkeen ensimmäinen länsimaalainen vapaasti kuvannut valokuvaaja. Cartier-Bresson on ikuistanut lukuisia tärkeitä tapahtumia ja lisäksi hänellä on ollut kunnia työskennellä esimerkiksi Marilyn Monroen, Coco Chanelin ja Martin Luther Kingin kanssa.

Robert Capa

Robert Capa perusti aikoinaan juuri Cartier-Bressonin kanssa New Yorkiin yhden maailman tunnetuimmista valokuvaustoimistoista, Magnumin. Tätä ennen unkarilainen, vuonna 1913 syntynyt kuvaaja kerkesi todistaa suurelle yleisölle kaikki 1900-luvun suurimmat sodat. Hän kuvasi muun muassa Espanjan sisällissodan, Japanin sodan, toisen maailmansodan, ja näki esimerkiksi sellaiset tapahtumat, kuin Normandian maihinnousu ja Pariisin vapauttaminen. Capan valokuvista tunnetuimpiin kuuluvat espanjalaisen sotilaan kuva, joka on otettu juuri hetkellä, kun luoti iskeytyy kuolettavasti sotilaaseen (1936), sekä Sisiliassa napattu kuva sotilaasta ja paimenesta (1943).