Instagram on suosittu kuvien jakopalvelu

Kuvien jakosivusto Instagram on suosittu palvelu. Sen avulla voimme jakaa ikimuistoisimmat ja kiinnostavimmat hetkemme kuvina ja videoina ympäri maailmaa ystäviemme, perheemme ja jopa tuntemattomien ihmisten kanssa. Instagramin valtavaan suosioon on monia hyviä syitä. Palvelun avulla voimme kuvien jakamisen lisäksi myös seurata ja kommentoida toisten kuvia sekä etsiä kuvamateriaalia mielenkiintoisista aiheista ja paikoista. Voimme kurkistaa tuttujen ihmisten ja paikkojen lisäksi mielenkiintoisiin kohteisiin, joissa emme ole ikinä käyneet sekä sellaisten ihmisten elämään, joita emme ole ikinä tavanneet. Instagramissa on tämän lisäksi lukuisia muitakin mielenkiintoisia ja houkuttelevia toimintoja ja ominaisuuksia, jotka erottavat sen muista kuvien jakopalveluista. Mutta mistä Instagram on saanut alkunsa ja kuinka suosittu se oikeastaan on?

Kuvien jakaminen Instagramissa

Kuvien ja videoiden jakopalvelu Instagram on ollut toiminnassa jo noin 10 vuoden ajan, aina vuodesta 2010 saakka. Sen kehittivät alun perin Kevin Systrom ja Mike Krieger, mutta vuodesta 2012 asti Instagram on ollut Facebookin omistuksessa – se myytiin somejätille noin miljardin dollarin hintaan. Instagramin käyttäjämäärä ja palvelun ominaisuudet ovat vuosien varrella kasvaneet ja kehittyneet säännöllisesti, ja nykyään se onkin yksi suosituimpia kuvien jakopalveluita ympäri maailmaa. Sillä on tällä hetkellä jopa noin miljardi käyttäjää. Instagram ei kuitenkaan ole vielä yhtä suosittu kuin omistajansa Facebook, jossa myös kuvien jakaminen onnistuu. Tänä päivänä Instagram-palvelussa on itse kuvien jakamisen ja kommentoimisen lisäksi mitä erilaisempia houkuttelevia ja hauskoja toimintoja sekä työkaluja, joista kerromme sinulle tarkemmin tässä artikkelissa.

Instagramiin voi lisätä kuvia ja lyhyitä videoita haluamansa kuvatekstin tai hashtagin kanssa. Hashtagit ovat avainsanoja, joiden avulla kuvia voi etsiä palvelussa. Julkaistut kuvat näkyvät omassa kuvavirrassa, ja ne voi säätää joko julkisiksi tai hyväksytyille seuraajille näkyviksi. Instagramissa on myös stories-toiminto, johon voi niin ikään lisätä kuvia, videoita, piirroksia ja tekstiä, joskin nämä pysyvät näkyvillä vain 24 tunnin ajan. Tämän jälkeen ne poistuvat automaattisesti. Toiminnon kautta voi lähettää myös reaaliaikaista videokuvaa.

Stories-julkaisu eroaa normaalista Instagram-kuvajulkaisusta siinä, että se on näkyvillä lyhyen ajan, eikä sitä voi kommentoida eikä siitä voi tykätä. Stories-julkaisut saa näkyviin kuvavirtanäkymän yläreunasta tai käyttäjän profiilikuvaa klikkaamalla. Perinteiset Instagram-kuvat taas ovat näkyvillä käyttäjän tilillä niin kauan, kunnes käyttäjä poistaa ne.

Instagramin toiminnot

Kuvien ja videoiden jakamisen lisäksi Instagram sisältää monia hauskoja ja kiinnostavia toimintoja. Moni meistä tietää, että Instagramissa voi kommentoida muiden kuvia ja tykätä niistä sydänpainikkeella. Instagramissa voi kuitenkin myös muokata kuvia ja esimerkiksi lisätä niihin filttereitä. Lisäksi kuviin ja tarinoihin voi merkitä niihin liittyviä ihmisiä.

Instagramissa voi lisäksi etsiä käyttäjiä tai kuvia haluamillaan hakusanoilla sekä selata vaikkapa tietyssä kaupungissa otettuja kuvia. Paikkojen selaaminen onnistuu hakemalla muiden hakusanojen tapaan ja klikkaamalla paikkaa merkitsevää pisaraikonia. Palvelussa voi etsiä kuvia lähellä nykyistä sijaintia klikkaamalla paikkahausta ”Lähellä nykyistä sijaintia”. Instagram tarjoaa runsaasti muitakin houkuttelevia ominaisuuksia kuten erikoisvideotyökaluja, reaaliaikaisen videolähetyksen ja IGTV-videopalvelun Instagramin sisällä. IGTV-palvelun avulla voi katsoa myös pidempiä, jopa tunnin mittaisia videoita.

Suosittuja suomalaisia Instagram-tilejä

Suosittuihin suomalaisiin Instagram-tileihin kuuluu mitä erilaisimpia tilejä. Joukossa on Konsta Punkan tili, jossa itseoppinut nuori luontovalokuvaaja jakaa upeita kuvia luonnosta ja villieläimistä. Konstalla on kpunkka-nimisellä tilillään yli miljoona seuraajaa. Helly Luv taas on Suomessa varttunut kurdilainen näyttelijä ja laulaja, jolla on puolitoistamiljoonaa seuraajaa ja glamouria tihkuvia kuvia. Suosittuihin suomalaisiin Instagramissa kuuluvat lisäksi autourheilijat Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas sekä taiteilija Heikala, jonka miljoonan seuraajan tilillä nähdään, miten luodaan upeita kuvituksia. Heikalalla on Instagram-tilin lisäksi nettikauppa.

Myös monen suomalaisen laulajan, urheilijan, tubettajan tai muun julkisuuden henkilön tili kuuluu suosittujen joukkoon. Näihin henkilöihin kuuluvat esimerkiksi laulaja Isac Elliot, muotisuuntauksien luoja Miisa Maaria Rotola-Pulkkila sekä Suomipopin Aamulypsyn juontaja ja TV:stä tuttu Jaajo Linnonmaa.

Suosittuja kansainvälisiä Instagram-tilejä

Instagramin suosituimpien kansainvälisten tilien seuraajaluvut ovat hurjia. Tunnetuimmilla Instagram-tileillä voi olla satoja miljoonia seuraajia. Seuratuimpiin ihmisiin Instagramissa kuuluvat esimerkiksi laulajat Selena Gomez ja Ariana Grande, jotka molemmat ovat olleet Instagramin seuratuimpien henkilöiden ensimmäisellä sijalla.

Seuratuimpiin henkilöihin palvelussa kuuluvat lisäksi laulaja Beyonce, jalkapalloilija Christiano Ronaldo, näyttelijä Dwayne ’The Rock’ Johnson sekä myös TV:stä tutut sisarpuolet Kylie Jenner ja Kim Kardashian. Kim Kardashian on muun muassa tositelevisioesiintyjä, yrittäjä ja seurapiirihenkilö, jolla on yli 140 miljoonaa seuraajaa Instagramissaan. Kylie Jenner on samaan perheeseen kuuluva ympäri maailmaa tunnettu televisiopersoona ja seurapiirihenkilö, jolla on myös noin 140 miljoonaa seuraajaa Instagram-tilillään.

Myös kuninkaallisten Instagram-tileillä on miljoonia seuraajia. Esimerkiksi Kensingtonin palatsin väellä ja prinssi Harrylla ja herttuatar Meghanilla on viralliset Instagram-tilit, joita seuraavat miljoonat ihmiset.

Instagram mobiililaitteessa ja pöytäkoneessa

Instagramia voidaan käyttää yhtä hyvin sekä pöytäkoneilla että puhelimilla ja tableteilla. Mobiililaitteiden käyttäjät voivat ladata käyttöönsä Instagram-sovelluksen Play-kaupasta (Android) tai AppStoresta (iOS). Ladattava sovellus toimii useilla käyttöjärjestelmillä. Sekä tietokoneella että mobiililaitteella Instagramia voi selata myös ilman sovelluksen lataamista verkkoselaimessa.