6 vinkkiä valokuvaamiseen

Opettele käyttämään kameraasi oikein

Kamera kannattaa aina hankkia todellisen käytön mukaan. Tutustu kameravalikoimiin huolella, jotta pääset hyödyntämään kaikkia ominaisuuksia tehokkaasti. Valokuvausliikkeistä ostaessasi saat apua alan asiantuntijalta ja vinkit alkuun pääsemiseen. Lue kameran käyttöohjeet hyvin läpi ja tutustu kameran eri osiin ja mahdollisiin lisävarusteisiin. Liity kameraseuraan tai valokuvauskurssille taitojen kartuttamiseksi. Myös itsenäisesti internetistä opiskelemalla pääsee hyvin alkuun valokuvauksessa. Huomioithan myös, että kameran kanssa käytetään usein tietokonetta työparina, joten muistathan päivittää myös tietokoneesi kuvankäsittelyohjelmat, jotta pääset mahdollisimman tehokkaaseen lopputulokseen.

Oikea valo pelastaa kuvan kuin kuvan

Kuvaamme sitten filmi- tai digikameralla, on oikeanlaisen valotuksen onnistuminen opiskeltava käytännön kautta ja perusasiat tiedettävä jo etukäteen. Kuvan laatuun eli kirkkauteen vaikuttaa valotus sekä kennon tai filmin valoherkkyys. Onnistuneeseen valotukseen tarvitaan kolme asiaa: ISO-arvo, aukko ja suljinaika. Jälkikäteen pienempiä virheitä voi korjata kuvankäsittelyohjelmilla. Digikameralla valotuksen opettelu on helpompaa ja nopeampaa koska tulokset näkee heti ja lisäksi muutokset asetuksissa voi tehdä saman tien. Suomessa on hyvä harjoitella valokuvausta luonnossa kaikkina vuodenaikoina ja vuorokaudenaikoina.

Kennon herkkyyttä valolle mitataan ISO-arvolla digikuvauksessa ja ASA-lukemin filmikuvauksessa. Aukko puolestaan määrittää, miten paljon kameraan pääsee valoa. Kameran asetuksista voi säätää aukon kokoa. Vaikka kameran asetuksissa luku on pienempi, päästää se tällöin valoa paljon, eli aukko on suurempi. Jos taas valoa halutaan vähemmän, eli että aukko on pienempi, on lukeman oltava kamerassa puolestaan suurempi. Valotus- eli suljinaika kertoo kuinka kauan valoa menee kameran filmille tai kennolle. Kameroissa on apuna automaatti- ja puoliautomaattivalotukset.

Testaa sommittelua ja erilaisia kuvakulmia

Erilaisilla kuvakulmilla ja yksilöllisellä sommittelulla voi yksinkertaisestakin kuvauskohteesta tulla lumoava. Vaikka kameroissa on automaattitarkennus, on taito hyvä osata myös manuaalisesti. Tutustu tarkennuspisteisiin ja opettele miten jatkuva tarkennus toimii liikkuvaa kohdetta kuvattaessa. Ryhmäkuvissa ihmiset pyritään kuvaamaan kokonaisuudessaan, eli nilkat ja pää tulisi myös näkyä kuvissa. Horisontti tulisi aina olla suorassa, mutta se on helppo korjata myös jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla. Kuvakulmia vaihtamalla voi saada kuvattavan kohteen koon näyttämään erilaiselta; isommalta, jos kuvataan alhaalta ja pienemmältä ylhäältä päin, eli lintuperspektiivistä, kuvattuna.

Sommittelussa voidaan käyttää eri tekniikoita joko kuvan leikkaukseen tai väriin liittyen. Kuvattava kohde harvoin on kuvan keskellä. Kolmasosasääntöä noudattaessa voidaan ajatella kuva jaettavaksi yhdeksään ruutuun, jolloin kohteen voisi sijoittaa linjalle tai linjojen yhtymäkohtiin. Kuvauskohteesta riippuen sommittelun voi määrittää myös komplementtivärien käyttö. Väriympyrän vastavärit luovat energia ja vauhtia kuvaan. Jos kuva jaetaan kahteen osaan pitkittäin ja poikittain, puhutaan kultaisesta leikkauksesta. Kuvauskohde on tarkoitus sijoittaa jakolinjoille, jotka saat selville jakamalla sekä kuvan leveyden että korkeuden suhteessa 2:3.

Käsittele kuvasi, mutta älä liikaa

Valokuvien ulkoasua voi parannella jälkikäteen monipuolisilla kuvankäsittelyohjelmilla muokkaamalla kuvatiedostojen pikseleitä. Se antaa itse valokuvaukseen hieman lisää aikaa, koska pienet virheet on korjattavissa jälkikäteen eikä täydellistä valokuvaa kohteesta tarvitse saada kuvattaessa. Kuvankäsittelyssä keskitytään yleensä rajauksiin sekä valkotasapainon muuttamiseen eli värien vaihtamiseen luonnollisemmaksi, jos tasapaino on jostain syystä vääristynyt. Valotusta ja kontrastia voi niin ikään säätää kuvankäsittelyohjelmalla, kuten myös värikylläisyyttä, vinjetointia ja liukuväriä. Kuvien blendauksella tarkoitetaan yleensä minimissään kahden kuvan yhdistämistä kuvankäsittelyohjelmalla.

Luonnollinen lopputulos on aina se toivottavin, ikään kuin kuvan jälkimuokkaus ei näkyisi kuvasta lainkaan. Yleisimmät virheet tai ylilyönnit kuvankäsittelyssä ovat niin sanottua sokeutta, jolloin luonnollisuus unohtuu. Henkilöiden kasvoja silotellaan liikaa, luontokuvissa käytetään liian luonnottomia värejä tai tehosteita on liioiteltu. Myös selkeys ja terävöinti on hyvä pitää mielessä luonnollista lopputulosta haettaessa. Kuvankäsittelyohjelmia tietokoneille on paljon erilaisia. Tutustu sisältöihin huolella oman tarpeesi mukaisesti. Osa ohjelmista on maksuttomia ja osa maksullisia. Lue lisää artikkelista ”Kuvankäsittelyn perusteet”.

Opi muilta ja kerää palautetta kuvistasi

Valokuvaustyylejä on useita ja yhtä oikeaa tapaa tuskin onkaan, joten juuri tekemällä ja muita seuraamalla voi oppia oman tyylinsä. Tutustu internetissä joko suomalaisiin tai ulkomaisiin valokuvaajiin ja heidän kotisivuihinsa. Seuraa heitä myös sosiaalisessa mediassa. Kun valokuvaamiseen alkaa perehtyä, kaikki kuvat ja niiden tekniikka alkaa kiinnostamaan, katsot sitten julistetta tai aikakausilehteä. Valokuvauskursseilla tai kameraseurassa tapaat muita alan harrastajia ja opit muiden tekemisistä. Muiden oppeja hyödyntäen, käytä rohkeuttasi ja vaistoasi kauniiden kuvien saamiseksi.

Vaikka valokuvaamisesta ei heti palkkatyötä tulisikaan, niin harrastuksen alkutaipaleelta lähtien on aina hyvä pyytää palautetta omista tuotoksista. Oli palaute sitten kuvauskohteelta tai vaikka ulkopuoliselta henkilöltä, saat monia eri näkemyksiä miten kuvan ja sen tarinan voi tulkita. Pyydä myös kertomaan, mikä kuvissa oli erityisen hyvää. Alan yhdistyksiin liittymällä tai internetissä kommunikoimalla saat kollegoiden tuen ja vinkit käyttöösi. Muista, että yhtä oikeaa tyyliä ei ole, mutta on hyvä kiinnittää huomiota varsinkin tekniseen osaamisen valokuvausharrastuksen alussa.

Kuvaaminen julkisella paikalla

Nykypäivänä sosiaalisen median valloittamassa maailmassa on tärkeää tietää, missä saa kuvata ja mitä on hyvä välttää. Pääsääntöisesti voi sanoa, että julkisilla paikoilla voi kuvata ja levittää kuvia sananvapauteen vedoten. Kuvan levittäminen puolestaan voikin täyttää monen rikoksen merkit, esimerkiksi kunnianloukkaus. Hyvän tavan mukaan julkisella paikalla voi kuvata kunhan tunnistettavilta ihmisiltä on kysynyt luvan kuvien levittämiseen. Kuvaaminen ilman lupaa on kielletty toisen kodissa tai rappukäytävässä. Kuvan levittäminen ei saa aiheuttaa kuvauskohteelle kärsimystä tai halveksuntaa hänen yksityiselämästään.